Rasht – En modern stad full av smaker

RASHT – EN MODERN STAD FULL AV SMAKER

Om du befinner dig i Iran men känner att du tröttnat på trängseln i Tehran, historiska sevärdheter i Shiraz och moskéer i Isfahan är det dags för dig att åka norrut, närmare bestämt till staden Rasht. Rasht är känd för att vara en av de våtaste städerna i Iran med mycket regn och fuktigt subtropiskt klimat. Trots att staden är liten så har den spelat en viktig roll i Irans historia då staden varit en port till Ryssland och Europa. Därför är också arkitekturen i staden starkt influerad av västerländsk arkitektur. Irans första publika bibliotek byggdes här och Rasht var den stad som var först med att låta tjejer gå i skolan. Befolkningen i Rasht hade också ett stort inflytande i den konstitutionella revolutionen i Iran. Här talas, förutom persiska, även det nordvästiranska språket gilaki och befolkningen anses vara bland de minst religiösa etniska grupperna i landet. Detta är en modern stad med europeiska vibbar, men det bästa av allt är all mat som staden erbjuder. Det mesta här doftar vitlök, maten är ofta sur och innehåller en extra dos granatäpple och det finns gott om bra restauranger.

Så vad ska man äta när man befinner sig i Rasht?
Mest känt är Kabab torsh, en typ av kebab med syrliga inslag och Mirza ghasemi, En vegetarisk äggröra med aubergine och tomater. Andra kända maträtter är morghe torsh (syrlig kyckling), alo mosamma (plommon och kycklinggryta) och toreshe tarreh (vegetariskt syrlig örtgryta). Prova också Anarbij, en syrlig gryta på valnötter, kött och grönsaker och Baghala Ghatoogh som är en vegetarisk gryta med vitlök, bönor och ägg. Stadens bästa restauranger finns i den något finare stadsdelen Golsar. Här finns restaurangerna Shour Kooli, Razeghi och Vanisha. Vill du få en mer lokal känsla ska du besöka Ahmad vid Sabzeh Meydan. De är kända för sin kabab torsh. Vill du ha riktigt bra kebab ska du besöka Moharram i basaren.

Rasht är inte känt för att vara en stad fylld av turistattraktioner. Här ska du vandra på gatorna och bara njuta av det svalkande vädret, de goda smakerna och det härliga folket. Kvällsatmosfären runt Shahrdari är oslagbar men ungdomarna hänger ofta på någon av alla de kaféer som finns i Golsar. Besök också basaren där du kan köpa allt från färsk lokalproducerad frukt, grönsaker, fisk och kött. Här finns också goda inlagda grönsaker och oliver att köpa med sig. Vill du få en inblick i det gamla och traditionella Rasht ska du besöka stadsdelen Saghari Sazan. Detta är en av stadens äldsta områden och en promenad här visar hur det såg ut förr i tiden. Bästa hotellet i Rasht är Kadous, men det finns en hel del andra billigare hotell för den som reser på snålare budget, exempelvis Ordibehesht som ligger mitt i stadens centrum. Från Rasht kan du enkelt ta dig till närliggande sevärdheter som Masooleh, Qaleh Roodkhan och Anzali.

Image may contain: 1 person, sky and outdoor
Image may contain: 3 people, food

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *