Sir torshi recept – 7 årig inlagd vitlök

SIR TORSHI RECEPT

Det är väldigt vanligt i Iran att man har olika tilltugg till maten. Det kan vara yoghurt-röror, sallader, örter eller pickles, så kallad Torshi. Ordet Torshi kommer från persiskans torsh, vilket betyder sur. En variant av dessa pickles är sir torshi, inlagd vitlök. Den inlagda vitlöken skall åldras minst sju år för bästa smakupplevelse. När rå vitlök får reagera med vinäger under lång tid sker en magisk process där klyftor går från att vara kritvita till blå-gröna, och vidare till en färg som påminner om balsamvinäger. Vitlöksklyftorna blir väldiga möra, milda och nästan fruktiga med åren och passar perfekt till persiska maträtter.

 

SÅ GÖR DU EGEN SIR TORSHI
Om du känner att du inte orkar vänta sju år kan du alltid köpa sir torshi i närmsta butik som säljer mat från mellanöstern. Men har du tid så ska du absolut testa att göra egen sir torshi!

 

INGREDIENSER:
7-8 vitlökar
4-6 dl vinäger
3 msk salt
2 msk honung

1. Skala bort de torra yttre skalen av vitlöken och lägg i vitlöken i en torr glasburk. Observera att vitlöken skall läggas i hel och inte i klyftor.
2. Blanda vinäger, salt och honung i en separat skål.
3. Häll i blandningen i glasburken med vitlök. Addera mer vinäger om det behövs. Vitlöken skall vara helt täckt.
4. Täck locket med plastfolie och skruva på locket.
5. Ställ burken svalt och mörkt i minst sju år.
6. Titta till burken då och då. Ibland behöver du öppna locket och släppa ut gas och ibland behöver du addera mer vinäger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *