Sepandarmazgan – Kärlekens dag

SEPANDARMAZGAN – KÄRLEKENS DAG

Medan alla hjärtans dag har sin historia på 400-talet har iranier hyllat kvinnan och kärleken sedan 4 000 år tillbaka. Sepandarmazgan, esfandegan eller mojde-giran är en gammal zoroastrisk festival som tillägnades kärleken till kvinnor. Dagen var också en hyllning till jorden och till den persiska kulturen. På denna dag skulle kvinnorna vila på en tron och männen skulle lyda kvinnorna och ge de presenter. På detta sätt påmindes männen om att de måste visa kvinnorna vördnad och respekt.

Varför hyllar man jorden och kvinnan på samma dag?
Som människa finns det varelser som vi ogillar och tycker är motbjudande. Sådan är inte moder jord. Hon omfamnar och älskar alla varelser lika mycket, precis som en mor som älskar alla sina barn lika mycket. I persisk kultur likställs kvinnan med jorden, på samma sätt som vi på svenska säger moder jord.

Genom åren har festivalen blivit alltmer bortglömd. Även datumet har ändrats i och med att persiska kalendern förändrats ett antal gånger genom åren. Men fortfarande finns det tusentals iranier runt om i världen som firar denna dag! Den 5 esfand enligt den persiska kalendern är kärlekens dag som tillägnas mödrar och fruar.

Vi uppmanar dock alla att dagligen visa alla kvinnor den respekt de förtjänar, men gör gärna något extra för din speciella kvinna på just denna dag, vare sig det är din fru, din mor, din dotter eller din vän!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *