Shaybe Yalda – Årets längsta natt!

SHABE YALDA – ÅRETS LÄNGSTA NATT

Natten mellan den 21-22 december, är årets längsta natt och vi börjar äntligen gå mot ljusare tider. Denna natt firas i Iran som Shabe Yalda, födelsens natt. Ljuset har än en gång vunnit över mörkret och solen återföds på nytt.

Högtiden har en historia som är närmare 4 000 år gammal, och tillägnas den persiska solguden Mithra. Därför firar somliga denna natt som Zayeshmehr, Mithras födelse.

Idag är Yaldaceremonin en social sammankomst där släkten förenas, oftast hos den äldste. Man äter god mat, nötter och frukt, vanligtvis granatäpplen. Traditionen är att den äldsta i släkten skall läsa upp en bön och tacka gud för det gångna året, och be för att det kommande året ska vara fyllt av lycka. Sedan ska hen skära upp en vattenmelon och ge alla en varsin del. Att skära vattenmelonen är en symbol för att bli av med släktens alla sjukdomar och smärtor. Nötter sägs leda till lycka och välmående under kommande dagar. Vattenmelon och yoghurt symboliserar ett botemedel mot den kommande värmen och halva (konfektyr med ursprung i mellanöstern) symboliserar botemedlet mot kyla.

Under natten låter man en brasa vara igång utomhus, eller tänder ett ljus som får brinna hela natten. Detta ska hjälpa solen att bekämpa mörkret.

Tillsammans berättar man historier, spelar musik eller deklamerar poesi, oftast Hafez, tills solen går upp. Just Hafez poesisamling används också för att se in i framtiden. Man ställer en fråga om sin framtid och läser en slumpmässigt utvald dikt som ska svara på ens frågor och funderingar.

Shabe Yalda, kallas också ibland för Shabe Chelleh, som ett namn på den kommande 40 dagarna, som utgör vinterperioden till nästa stora persiska högtid som är Jashne Sadeh.

Vi önskar er alla en underbar Yalda fylld med godsaker att äta tillsammans med era släkt och era vänner. Må era ljus brinna hela natten lång och ge solen den kraft den behöver för att övervinna mörkret!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *