Ge dricks i Iran – När ska man betala

Dricks i Iran – När behöver man betala?

 

Att betala dricks kan vara väldigt viktigt för många yrkesgrupper. I vissa fall är dricks den enda inkomstkällan för den anställde. I Iran är dricks inte jätteviktigt. På vissa ställen betalar man dricks, på andra ställen är det inte hela världen om du inte betalar. Som turist ses du ändå som någon som har dollar eller euro i fickan och du förväntas, av vissa, ge mer dricks. Personligen tycker vi att detta är fel, så här nedan listas tillfällen då du förväntas ge dricks, och hur mycket.

 

PORTIER – Om någon erbjuder sig att bära din väska (på exempelvis flygplatsen) bör du ge 2 000 toman per väska. För en vagn är det 5 000 toman som gäller.

PICCOLO – På hotellet bör du ge 2 000 toman i dricks per väska. Men beroende på hotell kan du betala mer.

RECEPTIONIST – Jag har inte sett någon ge dricks till en receptionist på ett hotell. Men gör de ett bra arbete och lägger ner tid och möda på att hjälpa dig kan du ge dricks. Minst 10 000 toman, men det är inte säkert att de väljer att ta emot pengarna.

ROOM SERVICE – Beställer du room service måste du ge dricks, och minst 5 000 toman bör funka.

STÄDSERVICE – Stöter du på städpersonal som är inne och städar ditt rum eller byter handdukar bör du ge dricks. Stöter du på de i korridoren behöver du inte ge dricks.

DÖRRVAKT – Dörrvakten är i princip där för dricksens skull. Stannar du flera nätter på hotellet bör du lämna 10 000 toman innan du lämnar hotellet. Stannar du bara en natt räcker det med en mindre summa. På restaurangen bör du ge 5 000 toman i dricks till dörrvakten.

GUIDE – Åker du med en turistguide skall du ge dricks i slutet av resan. Cirka 20-30€ är normalt om ni endast har guidning under en dag. Är det en längre resa bör ni ge 5€ per person och dag.

FÖRARE – Till föraren ger ni något mindre dricks än till er guide. Om ni ger guiden 5€ så kan ni ge föraren 3€.

PARKERINGSHJÄLP – I Iran står det människor längs gatan och hittar parkeringsplatser åt dig. De förväntar sig att få dricks. De kommer komma fram och be dig betala, och betalar du för lite kommer de be om mer. Till en sådan person ska du ge 2 000 – 5 000 toman beroende på hur svårt det var att hitta parkeringsplatsen. Om personen i fråga även parkerar bilen åt dig så ska du ge minst 5 000 toman.

SERVERINGSPERSONAL – På restauranger eller caféer behöver du inte ge dricks. Detta förekommer inte i Iran. Däremot kan det finnas en dricks-burk vid kassan. Där kan du lägga pengar, men det är inget måste.

Tänk på att alltid ge dricks i toman när du ger dricks i Iran. Kom ihåg att dricks ges om servicen varit bra. Om ni är missnöjda med servicen behöver ni alltså inte ge dricks. Tyvärr är fortfarande kundservice något relativt nytt i Iran och som kund har man få rättigheter. Men var inte rädd för att säga till om servicen är dålig och om ni varit missnöjda. Detta hjälper restaurangen att bli bättre.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *