GRATISAKTIVITETER I TEHRAN

Att resa behöver inte kosta en förmögenhet. Speciellt till Iran. Biljett från Sverige tur och retur kostar från 1300 kronor. Mat och uppehälle är billigare än i Sverige och det finns massor med gratis aktiviteter som man kan fylla sin tid med. Här följer 16 exempel på fria aktiviteter för dig som funderar på att besöka Tehran.

 

1. Ab-o-Atash-parken
Ab-o-Atash betyder eld och vatten och det är precis vad som finns i denna park på över 24 000 kvadratmeter. Ligger intill en stor skog och den berömda Tabiat-bron. Här finns också en food court där du kan äta gott efter en promenad i parken.

2. Tabiat-bron
Denna bro har vunnit priser för sin fantastiska arkitektur. En 270 meter lång bro intill Ab-o-Atashparken för gångtrafikanter. Härifrån får du en vacker blick över Tehran och dess omringande berg.

3. Park-e Honarmandan
Honarmandan betyder konstnärer och det är precis vad denna park är till för, nämligen att samla konstnärerna och artisterna i Tehran. Här finns utställningar och här kan du träffa unga talanger. Och restaurangen serverar läcker vegetarisk mat.

4. Bam-e Tehran
Bam-e Tehran betyder Tehrans tak och härifrån har du stadens bästa utsikt. Lokalbefolkningen tar sig gärna hit för att få en nypa frisk lukt och komma bort från stadslivet. Här finns restauranger och kaféer med både internationella och iranska maträtter.

5. Tehran Grand Bazaar
Den stora Basaren i Tehran är verkligen STOR! En labyrint av säljare och affärsmän. Här hittar du allt du kan tänka dig.

6. Bagh-e Melli
Bagh-e Melli är Irans nationella trädgård. Tidigare användes detta område till att träna arméns skyttar under Qajar-perioden. Idag är platsen en stor trädgård med många viktiga myndigheter, museum och regeringsbyggnader runt omkring. Här finns bland annat Irans nationalmuseum.

7. Tajrish torg och Tajrish bazaar
Tajrish är en av Tehrans äldsta delar och har blivit mycket populärt på senare år. Området ligger i norra Tehran nära bergen och här finns en gammal basar och ett mausoleum där Imam Zadeh Saleh ligger begravem. Här finns också två stora shoppingcenter för den som är shoppingsugen.

8. Tehrans stadsteater
Stadsteatern ligger mitt i en park som är 3 200 kvadratmeter stort och ett perfekt ställe för unga att interagera eller bara slappna av. Här samlas ungdomar från olika universitet och gatumusikanter eller live-akter är en här en vanlig syn.

9. Jamshidieh Park
Denna park ligger vid Alborzbergets fot och har en lång historia. Här kan du njuta av frisk luft långt ifrån bilar och avgaser. Ett måste för den som vill njuta av utsikten med en kopp hett persiskt te i handen. Ett tips är att ta sig hit på vintern för den pitoreska atmosfären. Oftast så är detta platsen som får årets första snöfall.

10. Darband
Darband är ett gammalt område i Shemiran, i norra Tehran. Här är somrarna svala och floden rinner genom hela området vilket gör platsen till en turistmagnet. Ett populärt ställe för den som vill ta en promenad eller en vandringstur genom skogen och bergen.

11. Laleh Park
En populär park bland unga och familjer och en perfekt plats för en picknick. Här finns också kaféer och restauranger för den som inte vill ta med något hemifrån. Ligger centralt vilket gör platsen till en urban oas.

12. Azadi-tornet
Detta torn, byggt 1971, är en symbol för Tehran. En tidlös arkitektur som visar på element från iranska olika tidsepoker. Även härifrån är utsikten vacker.

13. Sarkis Katedral
I Iran finns även kristna församlingar och kyrkorna i Iran är oftast väldigt vackra och gamla. Ett av dessa är Sarkis Katedral som byggdes på 60-talet och som ligger i stadens Armenska område. I området finns också flera andra kyrkor.

14. Darakeh
1700 meter över havet, norr om det ökända Evinfängelset, finns denna by som är ett bra tillhåll för Tehranbor som vill bort från stadsmiljön. Här finns bra vandringsleder och flera bra restauranger och fik.

15. Före detta Amerikanska Ambassaden i Tehran
Ni har säkert sett bilderna på TV och i tidningar. Den amerikanska frihetsgudinnan ommålad till en döskalle. Här skedde det historiska stormningen av ambassaden år 1979 där 52 diplomater hölls gisslan i 444 dagar. Idag är området ett museum.

16. Mellat Park
En av Tehrans största rekreationsområden. Ligger vid foten av Alborzbergen och är ett bra ställe för en promenad eller en picknick.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *